Joga za bolje zdravlje

Veoma popularna danas, preporučena od strane mnogih zdravstvenih stručnjaka, joga dovodi duh i telo u balans. Joga ima mnoga dejstava, pomaže nam da se osećamo dobro u svojoj koži.

Joga je korisna i za fizičko i mentalno zdravlje. Pomaže u izbacivanju stresa i negativne energije koja može dovesti do depresije. Sveukupno, doprinosi poboljšanju celokupnog zdravlja.

Najveće prednosti joge:

Snaga mišića – Jogom se formiraju jaki mišići i eliminiše se bol u leđima i artritis.

Balans – Mnoge profesije i različiti načini života dovode do gubitka balansa. Mišići se godinama grče i smanjuju fleksibilnost tela, što kasnije dovodi do gubitka ravnoteže. Joga značajno smanjuje gubitak balansa i probleme izazvane starenjem.

Fleksibilnost – Redovna joga utiče na telo da vremenom dobije fleksibilnost, savitljivost i rastegljivost. To je izuzetno važno za zdravlje mišića i što dužu životnu pokretljivost.

Bolje zdravlje srca – Joga omogućava regulisanje srčanog ritma i tako smanjuje rizik od srčanog udara.

Niži krvni pritisak – Joga može biti dodatan lek ukoliko imate visok krvni pritisak.

Raspoloženje i sreća – Svaki sport je savršena borba protiv stresa i depresije. Joga transformiše negativnu energiju i stres u pozitivnu energiju i opuštenost. Svako ko radi na svojoj energiji ima manji rizik od pojave mentalnog umora i depresije.

Ubrzava protok krvi – Joga uspostavlja zdravu cirkulaciju krvi kroz celo telo i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Snižava šećer u krvi – Pomoću joge se regulišu kortizol i nivo adrenalina i zajednički pomažu u smanjenju telesne težine kod bolesti gojaznosti.

Zdravlje kostiju – Veliki broj joga vežbi omogućava zdrave kosti. Jogom se jačaju kosti i smanjuje rizik od mnogih staračkih bolesti kostiju.

Hrskavica i zglobovi – Joga održava zdravu hrskavicu i zglobove. Poznato je da hrskavica i zglobovi upijaju svaki nezgodan korak i lošu energiju, gube snagu i izloženi su velikim povredama.

Poboljšava rad nadbubrežnih žlezda – Poremećaj rada nadbubrežnih žlezda ne samo da može ugroziti rad bubrega, već i čitavog tela i dovesti do oštećenja mozga. Joga snižava nivo kortizola i čuva nadbubrežne žlezde kao i organizam od mnogih bolesti.

Motivacija – Joga u ozbiljnoj meri pojačava motivaciju i daje dovoljno snage za mnoge poduhvate u životu.

Pojačava imuni sistem – Joga je korisna u borbi protiv svih manjih i većih bolesti. Takođe, utiče na sve fizičke i mentalne aktivnosti, probavni sistem, metabolizam i donosi još puno dobrobiti.

Otklanja nesanicu – Pospešuje lep, udoban, miran i čvrst san.

Joga vodi ka zdravijim životnim navikama za dobrobit čitavog organizma. Redovna joga poboljšava psihofizičko stanje, uči telo da oseti šta mu prija, a šta ne. Ona vodi ka napuštanju loših navika i srećnom životu.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x