Vitamin K
- 22.08.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Vitamin K, poznat i kao koagulacijski, odnosno
antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak
ovog vitamina može rezultovati raznim hemoragičnim bolestima.
Vitamin K se u prirodi nalazi u dva oblika, kao K1 i K2, a
sintetskim putem dobijaju se K3, K4, K5.
K1 unosimo putem hrane u organizam, a K2 sintetišu bakterije
iz grupe koli u tankom crevu.
Vitamin K je neophodan za pokretanje sinteze četiri najvažnija faktora koagulacije: protrombina, faktora VII, IX i X i čini veoma značajan faktor za sprečavanje krvarenja. Neki proteini koji su važni za normalan metabolizam kostiju i od kojih zavisi unos kalcijuma u kosti, takođe, su zavisni od vitamina K.
Izvori i dnevne potrebe vitamina K
Prirodni izvori vitamina K su : karfiol, spanać, kupus,
prokelj, kopriva, indijska lucerka, grašak, soja, šargarepa, paradajz, krompir,
riblje ulje, mleko, žumance, sir, biljna ulja, džigerica, alge, jetra, žumance,
žitarice i kravlje mleko.
Dnevne potrebe vitamina K su jako male. Smatra se dovoljnim
ako odrasla osoba unosi oko 300 µg.