7. Jul Svetski Dan Čokolade
- 07.07.2022
- MyLife
- 0 recenzije
Svake godine, 7. jula obeležava se Svetski Dan Čokolade. Na
taj dan, 1550. godine, čokolada je prvi put doneta u Evropu, a prvi put ovaj
datum je obeležen 2009. godine.
Svetski Dan čokolade širom sveta omogućava ljubiteljima ove
poslastice prepuštanje omiljenoj čokoladi bez griže savesti. Ovaj dan se može
nazvati i danom kada se posebna počast daje jednom od najvećih kulinarskih
izuma ikada.
Takođe, na ovaj dan se slave sve poslastice napravljene od čokolade, poput
čokoladnog mleka, tople čokolade, kolača i slično.
Interesantna je činjenica da je ovo jedina namirnica koja se
topi na temperaturi samo malo nižoj do temperature ljudskog tela. To je zapravo
razlog zašto se ova poslastica topi u ustima.
Istorija čokolade duga je 2500 godina. Američki narod,
Asteci, su toliko voleli napitak od čokolade da su verovali da im je sam Bog
mudrosti dao. Seme kakaa su, čak, koristili i kao oblik valute koji je imao
veliku vrednost tada.
Kada je gorka čokolada dodavanjem šećera postala slatka,
zahvatila je mase i postala omiljena poslastica svih. Mnoge današnje svetske
kompanije za proizvodnju čokolade, poput Cadbury i Nestlé, počele su sa radom u
19. i početkom 20. veka.
Čokolada potiče iz Centralne Amerike i spada u najstarije
napitke koji su poznati čoveku. Dobija se iz biljke kakaovac. U plodu biljke
kakaovac nalaze se zrna kakaa od kojih se pravi čokolada.
U početku su se koristili plodovi kakaovca za napitak, tako
što su se mrvili i kuvali u vodi zajedno sa vanilom, sojom i čilijem. Danas,
postupak pravljenja čokolade je nešto drugačiji.
Zbog gorkog ukusa kakaa, zrna se ostavljaju kako bi se
fermentisala i razbila gorak ukus. Nakon toga se suše, prže i mrve. Na kraju,
zagrevanjem, masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači,
kakao puter i arome.
Kakao, kao glavni sastojak čokolade, potiče iz tropskih
nizija Južne Amerike, a već 3 milenijuma se gaji u Meksiku i Centralnoj
Americi.
Najčešći tipovi čokolade su:
Mlečna čokolada – čvrsta čokolada napravljena od kaka, mleka
i šećera.
Tamna čokolada – čokolada koja sadrži čvrsti kakao i kakao
puter bez mleka ili putera koji se nalazi u mlečnoj čokoladi.
Bela čokolada – čokolada bele boje, napravljena od kakao
putera, šećera, čvrstih sastojaka mleka i ponekad vanile. Ona ne sadrži čvrste
sastojke kakaa.
Gorka čokolada – to je tamna čokolada bez dodataka zaslađivača.
Veliki broj ljudi voli čokoladu, i svakodnevno je konzumira.
Poznato je da čokolada povećava novi serotonina i dopamina,
što pomaže za podizanje raspoloženja. Tamna čokolada je izuzetno zdrava za
organizam, jer je bogata antioksidantima i pomaže u snižavanju krvnog pritiska,
poboljšanju protoka krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Recenzije (0)
Tagovi: svetski-dan, čokolada, sreća