Peršun



Peršun je omiljeni restoranski ukras koji ima osvežavajući ukus i slaže se uz mnoga jela poput supa, omleta, čorbica i slično.

Peršun je svetlo zelena biljka, koja se uzgaja u mnogim državama sveta. Postoje dve vrste peršuna – sa ravnim i uvijenim listom. Peršun sa ravnim listom, poznat kao italijanski peršun, najbolji je peršun za kuvanje. Najčešće se korsti u supama, čorbama i sosevima.

Peršun sa uvijenim listom se koristi kao ukras zbog lepog izgleda. Najbolji je kao ukras za omlet, pirinač i povrće.

 

Nutritivne vrednosti za supenu kašiku peršuna:


Kalorije

1,4

Ugljeni hidrati

0,241 g

Masti

0 g

Proteini

0,113 g

Vlakna

1,125 g

Natrijum

2,13 mg



Benefiti peršuna po zdravlje


Peršun je dobar za vid

Sok od peršuna, zajedno sa šargarepom i celerom, pomaže za očna oboljenja i očuvanje vida.

 

Peršun reguliše nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da peršun reguliše nivo šećera u krvi i dobar je za one koji se bore sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.

 

Peršun daje svežinu dahu

Ukoliko žvaćete peršun i lavandu, možete ukloniti loš zadah.

 

 


Kako se konzumira peršun?

Peršun se koristi kao začin u mnogim slanim jelima. Takođe, dobar je za dekoraciju.

 

Zaključak:

Peršun

·         omiljeni restoranski ukras

·         uklapa se u mnogim jelima

·         popularan začin u mnogim domovima

·         čuva vid

·         reguliše nivo šećera u krvi

·         daje svežinu dahu

·         lako se nabavlja i dostupan je tokom cele godine

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: peršun, začini, vitamini, hrana, zdrav-stil


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.