Korijander



Krojander se koristi u kuhinjama širom sveta, a naročito u indijskim, latino i afričkim kuhinjama. Postoji lišće, ulje i seme korijandera.

 

Nutritivne vrednosti jedne kašičice korijandera:


Kalorije

5

Ugljeni hidrati

1 g

Masti

0,5 g

Proteini

0,5 g


Korijander se koristi kao začin mnogim jelima, pa se ne može preterati sa unosom kalorija kada je ova biljka u pitanju. Takođe, korijander je bogat kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i fosforom.

 

Benefiti korijandera na zdravlje


Korijander se koristi:

·         kao lekovito sredstvo vekovima

·         za lečenje stomačnih problema, kao što su mučnina, dijareja, nadimanje i sindrom iritabilnog creva

·         za podsticanje apetita

·         ponekad kao antibiotik

·         neretko kao afrodizijak

·         kod problema zatvora

·         u lečenju dijabetesa (iako nije naučno potvrđeno)

 



Kako se korijander konzumira?

Korijander se najčešće koristi kao začin mnogim slanim jelima. Najbolje je kupovati ga svežeg i tako dodavati u jela. Bolja je kupovina manjih količina koje će se brzo iskoristiti, ukoliko kupujete lišće korijandera.

Takođe, možete ga kupiti i kao začin, tada može stajati mesecima.

Recenzije (0)

Napišite recenziju

:
               

Tagovi: korijander, začini, zdrav-stil, hrana


Prijava za Newsletter

Prijavite se za newsletter i pratite omiljene teme.

Vaše ime

E-mail adresa

Hvala Vam na prijavi za Newsletter.
Već ste prijavljeni za newsletter.