Kalcijum je veoma bitan mineral za normalno funkcionisanje organizma. Naš organizam čuva rezerve kalcijuma i koristi ga nakon unosa, ali u određenoj količini.
Premalo ili previše kalcijuma mogu dovesti do problema sa zdravstvenim stanjem i određenim bolestima.
Ovde možete upoznati namirnice bogate kalcijumom:
Mleko
Mleko je bogato hranljivim nutrijentima, poput kalcijuma i vitamina D.
Sir
Sir se sastoji od masti i mlečnih proteina, zato predstavlja najhranljiviji mlečni proizvod. Takođe, sadrži veliki procenat kalcijuma.
Jogurt
U jogurtu se nalaze probiotske bakterije koje pomažu u varenju. Izvor je kalcijuma, proteina i vitamina B12.
Brokoli
Brokoli je povrće koje sadrži najveći procenat kalcijuma, i to na nivou mleka i mlečnih proizvoda.
Kelj
Ovo je predstavnik zelenog lisnatog povrća kada je kalcijum u pitanju.
Beli pasulj
Beli pasulj je važan izvor kalcijuma. Takođe, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i raka.
Narandže
Osim što su preukusne i pune vitamina C, B, E i antioksidanata, narandže su bogate kalcijumom, folnom kiselinom i kalijumom.
Badem
Bademi predstavljaju pravu riznicu hranljivih materija, a najbogatiji su kalcijumom i vitaminom E.
Sardina
Sardina je ukusna namirnica koja sadrži dosta kalcijuma, kalijuma, gvožđa, proteina, cinka i vitamina B12.
Suve smokve
Pored narandži, voće koje se smatra najboljim voćnim izvorom kalcijuma jesu suve smokve. Sadrže i veliku količinu vlakana.
Čia semenke, seme suncokreta i susam
Zdrava ishrana ja najsigurniji i najbolji način da telu obezbedimo sve potrebe nutrijente za pravilno funkcionisanje organizma, uključujući i kalcijum.