Hrana bogata kalcijumom

Kalcijum je veoma bitan mineral za normalno funkcionisanje organizma. Naš organizam čuva rezerve kalcijuma i koristi ga nakon unosa, ali u određenoj količini.

Premalo ili previše kalcijuma mogu dovesti do problema sa zdravstvenim stanjem i određenim bolestima.

Ovde možete upoznati namirnice bogate kalcijumom:

Mleko

Mleko je bogato hranljivim nutrijentima, poput kalcijuma i vitamina D.

Sir

Sir se sastoji od masti i mlečnih proteina, zato predstavlja najhranljiviji mlečni proizvod. Takođe, sadrži veliki procenat kalcijuma.

Jogurt

U jogurtu se nalaze probiotske bakterije koje pomažu u varenju. Izvor je kalcijuma, proteina i vitamina B12.

Brokoli

Brokoli je povrće koje sadrži najveći procenat kalcijuma, i to na nivou mleka i mlečnih proizvoda.

Kelj

Ovo je predstavnik zelenog lisnatog povrća kada je kalcijum u pitanju.

Beli pasulj

Beli pasulj je važan izvor kalcijuma. Takođe, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i raka.

Narandže

Osim što su preukusne i pune vitamina C, B, E i antioksidanata, narandže su bogate kalcijumom, folnom kiselinom i kalijumom.

Badem

Bademi predstavljaju pravu riznicu hranljivih materija, a najbogatiji su kalcijumom i vitaminom E.

Sardina

Sardina je ukusna namirnica koja sadrži dosta kalcijuma, kalijuma, gvožđa, proteina, cinka i vitamina B12.

Suve smokve

Pored narandži, voće koje se smatra najboljim voćnim izvorom kalcijuma jesu suve smokve. Sadrže i veliku količinu vlakana.

Čia semenke, seme suncokreta i susam

Zdrava ishrana ja najsigurniji i najbolji način da telu obezbedimo sve potrebe nutrijente za pravilno funkcionisanje organizma, uključujući i kalcijum.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x