Folna kiselina u hrani

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, značajan je u mnogim funkcijama u organizmu, naročito tokom trudnoće.

Sigurno ste čuli za izraz folat. Folat i folna kiselina su isto. Razlika je u tome da se folat prirodno nalazi u hrani, a folna kiselina je hemijski oblik.

Folna kiselina se slabije apsorbuje u organizmu i neke žene ne mogu uopšte da je iskoriste. To se dešava, jer nemaju enzim koji bi je aktivirao, što dovodi do toga da kod mnogo žena ne dolazi do aktivacije i iskorišćavanja folne kiseline. Kada se folna kiselina unese u organizam, ona slobodno cirkuliše u krvi i može izazvati neželjene efekte po majku i bebu.

Zato je najbolje da se vitamin B9 unosi kroz hranu. Najveća količina folata nalazi se u grašku, pasulju i sočivu.

Folat (folna kiselina), poznat još i kao Vitamin B9 je vitamin rastvorljiv u vodi, značajan u mnogim funkcijama u organizmu, naročito u periodu trudnoće. Saznajte koje sve namirnice ga sadrže.

Folat u hrani

Vitamin B9 se nalazi u velim broju namirnica:

•             Zeleno povrće – spanać, zelje, kelj, prokelj, zelena salata, brokoli, špargla…

•             Cvekla

•             Jaja

•             Goveđa jetra

•             Citrusno voće – limun, pomorandža, mandarina, limeta…

•             Banana

•             Avokado

•             Papaja

•             Orašasti plodovi

•             Semenke

•             Pšenice klice

Vitamin B9, odnosno folat, lako je unositi u organizam kroz zdravu i izbalansiranu ishranu, što govori da nema potrebe za suplementacijom, osim u slučaju da lekar odluči drugačije.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
wpChatIcon
0
Would love your thoughts, please comment.x