Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, značajan je u mnogim funkcijama u organizmu, naročito tokom trudnoće.
Sigurno ste čuli za izraz folat. Folat i folna kiselina su isto. Razlika je u tome da se folat prirodno nalazi u hrani, a folna kiselina je hemijski oblik.
Folna kiselina se slabije apsorbuje u organizmu i neke žene ne mogu uopšte da je iskoriste. To se dešava, jer nemaju enzim koji bi je aktivirao, što dovodi do toga da kod mnogo žena ne dolazi do aktivacije i iskorišćavanja folne kiseline. Kada se folna kiselina unese u organizam, ona slobodno cirkuliše u krvi i može izazvati neželjene efekte po majku i bebu.
Zato je najbolje da se vitamin B9 unosi kroz hranu. Najveća količina folata nalazi se u grašku, pasulju i sočivu.
Folat (folna kiselina), poznat još i kao Vitamin B9 je vitamin rastvorljiv u vodi, značajan u mnogim funkcijama u organizmu, naročito u periodu trudnoće. Saznajte koje sve namirnice ga sadrže.
Folat u hrani
Vitamin B9 se nalazi u velim broju namirnica:
• Zeleno povrće – spanać, zelje, kelj, prokelj, zelena salata, brokoli, špargla…
• Cvekla
• Jaja
• Goveđa jetra
• Citrusno voće – limun, pomorandža, mandarina, limeta…
• Banana
• Avokado
• Papaja
• Semenke
• Pšenice klice
Vitamin B9, odnosno folat, lako je unositi u organizam kroz zdravu i izbalansiranu ishranu, što govori da nema potrebe za suplementacijom, osim u slučaju da lekar odluči drugačije.