Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma jeste čišćenje tela od nagomilanih toksina i ne unošenje novih tokom tog procesa. Detoks predstavlja kratku dijetu (ne dužu od 7 dana) koja služi telu da izbaci sve toksine koji su se nagomilali u krvi i organima.

Postoje različite vrste detoksa, a u većini slučajeva se to svodi na period posta ili striktne dijete koja podrazumeva konzumiranje samo vode, čajeva i određenih vrsta voća i povrća.

Postoje tvrdnje da detoks pomaže u rešavanju mnogih bolesti, poput alergija, nadutosti, gojaznosti i slično. Međutim, mali broj obavljenih studija nema dovoljno informacija za potvrdu ovih tvrdnji.

Detoks je koristan jer:

·         Eliminiše toksine kroz znoj, urin i stolicu

·         Stimuliše jetru da izbaci toksine iz organizma

·         Poboljšava cirkulaciju

·         Omogućava organima da se odmore za vreme detoksikacije.

Ukoliko osoba konzumira mnogo nezdrave hrane, namirnice pune aditiva i hemikalija, organizam ne može da postigne sam da se očisti. Tada detoks može biti dobar izbor. Detoks doprinosi povećanju energije i fokusa, osobe se mogu osećati lakše i srećnije i to se u najvećoj meri dešava, jer se izabcuje prerađena hrana i šećeri, alkohol i cigarete, i druge nezdrave i štetne namirnice.

Takođe, učestalo praktikovanje detoksa može izazvati hroničan umor, pad energije i nedostatak određenih vitamina i minerala.

Postavlja se pitanje – Da li detoksikacija pomaže u gubitku kilograma? – To ipak nije baš delotvoran način za gubitak kilograma, jer se većina ljudi vrati na stari režim ishrane i ubrzo nabaci kilograme ponovo.

Neki od najpopularnijih načina detoksikacije:

·         Konzumiranje samo sokova od voća i povrća, smutija, čaja i vode

·         Post do 3 dana

·         Konzumiranje određenih tečnosti poput soka od limuna

·         Kompletno izbacivanje alkohola, kafe, cigareta i rafinisanog šećera.

Detox doprinosi osećaju koji uglavnim zavisi od osobe do osobe, fizičkog i zdravstvenog stanja i predhodnog načina ishrane.

Takođe, detox ne bi trebalo da praktikuju trudnice i dojilje, neuhranjene osobe i oni sa poremećajem u ishrani, dijabetičari, deca i stari ljudi.

Detoks nije način da poboljšate zdravlje, skinete kilograme ili pobedite hronične probleme za samo nekoliko dana. On pomaže organizmu da se očisti od loših stvari kada dođe do preteranog unosa loših namirnica.

Najbolje je konsultovati se sa lekarom, jer će Vas uputiti na najbolji detoks program i posavetovati kako da se nosite sa detoksikacijom ukoliko postane stresna po Vas.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x