Da li moderan život utiče na decu?

Mladi ljudi danas prvenstveno žele da izgrade karijeru. Granica za dobijanje prvog deteta se dosta pomerila, uz pretpostavku, da mladi danas žele da stvore dobre uslove za dete koje planiraju.

Samim tim, karijera se gradi, prate se trendovi i oni zahtevaju da budemo najbolji u svemu. Naša pažnja i koncetracija je okrenuta uspehu i svemu što prati uspeh.

Deca imaju svoje potrebe, koje roditelji veoma često izjednačavaju sa potrebom škole, sporta i drugih aktivnosti. Međutim, to nisu jedine potrebe koju deca imaju. Zato se pitamo, da li i kako moderan život utiče na decu?

Kako moderan život utiče na decu?

Deca imaju veliku potrebu da razgovaraju sa svojim roditeljima. I tu ne mislimo na ispitivanje –  Kako je bilo u školi, na treningu? Da li si uradio domaći? i slično.

Njima se dešava i mnogo drugih stvari, koje roditelji često ne primećuju. Ne treba se postaviti ispitivački, već pokazati detetu da ima podršku i razumevanje da ispriča nešto ili postavi pitanje koliko god to neprijatno moglo da bude.

Ne treba posmatrati decu kroz uspeh ili greške. To je mali deo njih. Oni su jednostavno nekada povređeni, tužni. Nekada dožive nepravdu, pa makar to bila samo njihova perspektiva. Ali verujte, bitno je i utiče na celokupno odrastanje.

Pričajte sa njima o tome šta vole, da li se plaše nečega, da li su zabrinuti i šta ih usrećuje. Ne dozvolite da Vaše dete bude produkt Vaših želja i neostvarenih ciljeva. Ružno zvuči, ali ne treba lečiti komplekse, koje donosi moderan život, kroz decu.

Veza koju stvore roditelji i deca, ključna je za razvoj dece. Od odnosa zavisi kako će se deca ponašati, kako će reagovati u novoj situaciji, da li će izgraditi samopouzdanje, da li će i kako ispoljavati emocije, da li će biti otvoreni ili ne.

Loš odnos sa roditeljima može zaplašiti dete i naneti probleme koje će ga pratiti godinama. Može postati povučeno ili se ponašati neadekvatno, kako bi usmerilo pažnju na sebe, koja mu nedostaje kod kuće.

Veza koja se stvara između dece i roditelja je ključna za dalji razvoj. Od ove veze zavisi kako će se dete ponašati.

Detetu je potrebno razumevanje, podrška, vetar u leđa i kada pobeđuje, ali i kada greši. Razgovor je suština svakog odnosa, naročito u porodici.

Budite mu podrška, pustite ga da bude samostalno. Pomozite mu da izgradi ličnost.

Brz i moderan način života nije dobar za decu. Za njih je potrebno strpljenje, pažnja i dosta zajedničkog i kvalitetnog vremena sa roditeljima.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x