Da li je doručak najvažniji obrok?

Svakodnevno možemo čuti da je doručak najvažniji obrok u toku dana, da je dobar za zdravlje i mršavljenje.

Međutim, retko dolazimo do pravih razloga zašto je doručak najbitniji obrok, pa se postavlja pitanje – da li je to baš tako?

Doručak je od davnina imao veliki značaj za one koji su radili od ujutru do uveče. Redovan doručak za njih značio je dobijanje neophodne energije za rad tokom čitavog dana.

Danas, mnoga istraživanja su pokazala da redovan doručak nema efekata na mršavljenje, niti da preskakanje istog može predhoditi gojenju.

Doručak je obrok kao i svaki drugi. Preskakanjem doručka unosimo manje kalorija u toku dana, isto kao preskakanjem večere.

Ako niste gladni nakon buđenja, sasvim je u redu da odložite doručak. Međutim, problem nastaje kasnije. Ukoliko neki vremenski period ne osećate glad ili niste svesni da organizam žudi za potrebnom energijom iz hrane, dolazi do naglog osećaja gladi i vrlo verovatno prejedanja. Tu doručak igra veliku ulogu i njegovo preskakanje može dovesti do unošenja više kalorija nego što ste želeli.

Ali to nije situacija kod svih.

Da li onda treba doručkovati ili ne?

Ukoliko ste gladni kada se probudite, jedite odmah. Ukoliko niste, to uradite kasnije. U suštini slušajte svoje telo, potrudite se da osetite kada ste stvarno gladni, a kada to radite iz dosade ili emocionalnog nedostatka.

Konzumiranjem redovnih obroka – doručak, ručak, večera, zadržavamo nivo šećera u krvi uravnoteženim. Ali insistiranje sa hranom kada nismo gladni može biti loše za probavu. Takođe, kofein nije zamena za obrok, jer može imati loše posledice po nivo šećera u krvi i zdravlje bubrega, ukoliko se unosi na prazan stomak.

Mnogi ljudi su budni tek nakon doručka i to se zove rutina. To može biti odlična stvar ukoliko imate mnogo obaveza, fizički naporan posao ili idete na trening. Sa druge strane, osobe koje ne vole ili im ne prija doručak rano ujutru, prisiljavanjem sebe na doručak, neće dobiti nikakve koristi po zdravlje.

Takođe, jutrarnje kalorije se ne razlikuju od večernjih kalorija, ali nutrijenti koje unosimo kao i njihovo delovanje se veoma razlikuju. Ako želite da izgubite kilograme, to ne zavisi od broja obroka ili doba dana kada ste imali obrok, već od ukupnog broja kalorija tokom celog dana.

Zaključićemo da doručak nije najvažniji obrok tokom dana za svakoga. Ukoliko Vam prija – jedite. Ako Vam ne prija, nemate nikakav razlog da prisiljavate sebe, jer magičan efekat ovog obroka na metabolizam ne postoji. Najvažnije je da pratite sebe i radite baš onako kako Vam prija.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x