Bakar


Bakar je mineral koji se u ljudskom telu nalazi u malim količinama. Smatra se da je bakar veoma važan mineral, posle gvožđa i aluminijuma. U telu odrasle osobe uglavnom se nalazi oko 100 mg bakra, i to najviše u kostima, jetri, mišićima, bubrezima, srcu i mozgu.

Ovo je element koji je veoma važan za uspostavljanje i održavanje pravilne funkcije tela. Zaslužan je za održavanje nervnih ćelija i celokupnog imunološkog sistema.

Neophodan je za normalno funkcionisanje velikog broja različitih enzima. Aktivno učestvuje u regulaciji metabolizma, pigmentaciji kože i kose, pomaže u uspostavljanju normalne funkcije srca. Takođe, bakar je i antioksidant koji smanjuje broj slobodnih radikala koji dovode do oštećenja na zidovima ćelija i DNK. U kombinaciji sa gvožđem proizvodi crvena krvna zrnca čime pomaže telu u proizvodnji energije.

Nedostatak bakra u organizmu pojačava rizik za različita medicinska stanja. Tu spadaju anemija, osteoporoza, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i slično.

Za osobe starije od 18 godina, preporučuje se dnevni unos od 0,9 miligrama bakra. Tolerancija na bakar kod muškarca i kod žena je 10 miligrama, a sve preko te vrednosti nije zdravo i može da dovede do negativnih efekata.

Bakar se nalazi u skoro svim vrstama namirnica, što znači da je mogućnost deficita ovog minerala vrlo retka.

Bakar u hrani:

·         Morski plodovi (Ostrige, kraba, jastog, školjke)

·         Meso (Goveđa jetra, srce i bubrezi)

·         Voće (Avokado, banana, grožđe…)

·         Povrće (Slatki krompir, paradajz, pečurke, masline…)

·         Orašasti plodovi

·         Crna čokolada

·         Žitarice

·         Jaja

·         Začini (senf, čili, kim, nana, karanfilić, mirođija..)

·         Biljke (trska, majoran, timijan i estrogen)

·         Piće (kafa, crni čaj, pivo i vino)

Naravno, treba voditi računa o tome koliko šoljica kafe ili crnog čaja konzumirate dnevno, a naročito piva ili vina. Sva pića, kao i hranu, treba unositi umereno.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x