10 razloga za redovno plivanje

Plivanje je zdrav, dobar i jednostavan sport, koji je veoma poželjan od strane doktora.

Plivanje aktivira celo telo, utiče na rad srca, mišića, na psihičko zdravlje i slično. Postoji mnogo razloga za redovno plivanje, a mi ćemo izdvojiti samo one najveće koji će i neplivača motivisati na novu avanturu!

10 razloga za redovno plivanje


1.       Plivanje aktivira celo telo

Plivanje je jedini sport koji aktivira sve mišiće na telu. Tokom plivanja, koristi se celo telo za obavljanje aktivnosti. To je veoma bitno, jer drugi sportovi aktiviraju i pokreću samo određene delove tela.

2.       Plivanje utiče na elastičnost tela

Za razliku od teretane, plivanje pogađa sve delove tela, dok su zglobovi opušteni i elastični, bez obzira na stil plivanja koji izaberete. Treniranjem u teretani morate menjati vežbe i grupe mišića iz dana u dan, kako bi ste u okviru jedne nedelje na zdrav način pogodili sve grupe mišića.

Telo se tokom plivanja isteže i postaje elastičnije, pa redovno plivanje omogućava bolju elastičnost tela nego aerobikom.

3.       Plivanje povećava snagu mišića

Plivanje povećava tonus i snagu mišića, što se može primetiti kod profesionalnih plivača. Naravno da su njihovi mišići jači i zategnutiji, od rekreativaca. Međutim, za razliku od drugih sportova, plivanje sigurno pojačava mišiće na celom telu.

4.       Plivanje utiče na zdravlje srca

Kao što razvija sve druge mišiće, plivanje razvija i srčani mišić. Redovno plivanje pozitivno utiče na kvalitet rada srca i otklanjanja rizik od srčanih bolesti.

5.       Plivanje podiže energiju

Fizička aktivnost podiže nivo energije, produktivnosti, motivacije i sreće. Plivanje, takođe, spada u tu kategoriju, jer nakon dobrog plivanja dobra energija će biti deo Vas.

6.       Plivanje pomaže u regulaciji telesne težine

U zavisnosti od inteziteta plivanja, kao i stila, troši se određeni broj kalorija. Takođe, koža se zateže i oblikuje se telo, što će učiniti da izgleda zgodnije i privlačnije nego pre.

Ne mora da znači da ćete mršaviti brzo, ali skidaćete dovoljno i bolje od obične šetnje.

7.       Plivanje ublažava stres

Na početku smo pomenuli da plivanje utiče na psihičko zdravlje. Naučno je dokazano da plivanje ima jednake benefite po psihičko i fizičko zdravlje.

Redovno plivanje može rasteretiti od svakodnevnog stresa, obaveze, gužve i svih drugih faktora koji negativno utiču na svakog pojedinca, iako nemaju spoljašnje vidljive uticaje.

8.       Plivanje produžava život

Nije u pitanju besmrtnost, ali je naučno dokazano da redovno plivanje obezbeđuje zdraviji, kvaliteniji, srećniji i duži život!

9.       Plivanje je pristupačno svima

Plivanje je jedini sport kojim se može svako baviti, bez obzira na kilograme, godine i aktivnost. Plivanje omogućava da svako prati svoj tempo i postiže rezultate. Takođe, finansijski, bazen je pristupačan svima.

10.    Plivanje utiče na san

Naučno je dokazano da redovno plivanje utiče na kvalitet sna što dalje vodi ka odmornijem jutru punom pozitivne energije i osmeha.

Plivanje je moguće samo leti!?
Netačno. Moguće je zimi u mnogim zatvorenim bazenima.

Bolje od javnih gradskih bazena jesu kuće sa bazenom gde istovremeno postižete beg od svakodnevice i gužve, relax odmor, romantičan vikend, kutak za razmišljanje i redovno plivanje za kvalitetniji i duži život.

Subscribe
Notify of
guest

Napišite Vaše mišljenje

Vaša email adresa neće biti javno vidljiva. Polja sa * je potrebno popuniti.

0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x